Gospodarenje otpadom

Odgovorno postupanje komunalnim otpadom

Gospodarenje otpadom


SPRJEČAVANJEM NASTANKA KOMUNALNOG OTPADA BRINEMO O OKOLIŠU, ALI I O SVOM NOVČANIKU!
Plan nabavke

Prije kupovine namirnica razradite plan nabavke – provjerite što već imate kod kuće, a na popis zapišite što vam nedostaje. Popis ponesite sa sobom u kupnju, a ponesite i platnene vrećice za namirnice te tako smanjite upotrebu plastičnih vrećica.

Kupovina

U kupovini birajte namirnice iz rinfuze, a uvijek odaberite i veća pakiranja kako biste smanjili nepotrebnu ambalažu. Birajte namirnice u staklenoj ambalaži koju možete ponovo koristiti u svom domaćinstvu, a kad vam više ne treba možete je u potpunosti reciklirati.

Planiranje obroka

Planirajte svoje obroke. Kuhajte onoliko koliko će se stvarno pojesti i najprije iskoristite namirnice s kraćim rokom trajanja. Od nekih ostataka možete osmisliti i novi obrok. Stari kruh pretvorite u krušne mrvice, od kuhanog krumpira napravite njoke.

Ušteda

Planiranjem kupovine namirnica i kućnih potrepština te ponovnom uporabom predmeta jednostavno možemo smanjiti količine nastanka otpada, ali i uštedjeti novac.

Skladištenje namirnica

Pravilno skladištite namirnice kako biste im produžili rok trajanja. Navod „upotrijebiti do“ ukazuje na sigurnost hrane i predstavlja rok nakon čijeg isteka hranu nipošto ne bi smjeli konzumirati, jer se radi o brzo pokvarljivim namirnicama koje mogu predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje, na primjer svježem mlijeku, svježem mesu ili svježoj ribi. Navod „najbolje upotrijebiti do“ govori o kvaliteti hrane. Nakon njegovog isteka hrana je još određeno vrijeme sigurna za konzumaciju pod uvjetom da se čuvala prema uputama navedenim na pakiranju i da pakiranje nije oštećeno.

Kompostiranje

Ostatke hrane kompostirajte. Kompost iskoristite za dohranu zemlje biljaka u vrtu i cvijeća u lončanicama.

Jednokratni predmeti

Recite ne jednokratnim predmetima. Ne koristite jednokratan pribor za jelo, a umjesto papirnatih ubrusa koristite kuhinjske krpe i tekstilne ubruse.

Sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje imaju dugi vijek trajanja – kupujte veća pakiranja koja su jeftinija i na taj način smanjite količine ambalažnog otpada. Kad god možete, koristite prirodna sredstva za čišćenje kao što su limun, alkoholni ocat i soda bikarbona. Jednako su učinkovita, jeftinija su i dostupnija, a paze na vaše zdravlje i okoliš.

Odjeća i obuća

Kupujte odjeću i obuću koju ćete moći nositi više sezona. Predmete koji vam se više ne sviđaju poklonite i donirajte drugima. Oštećenu odjeću i obuću možete odnijeti kod krojača i postolara koji će ih popraviti ili reciklirati u pojedinim trgovinama ili na zelenim otocima.

Prenamjena predmeta

Od starih predmeta napravite nove. Potrošene limenke pretvorite u zanimljive lončanice, a od starih traperica izradite torbu.

Štedne žarulje

Koristite punjive baterije te štedljive žarulje i druge elektroničke urđaje. Uz to što će vam računi biti niži, smanjit ćete i količinu otpada.

Popravak uređaja

Pokvarene urđaje odnesite na popravak i produžite im životni vijek.